11.16.2013

Red lentil soup with feta and harissa

Red lentil soup with fetaRode linzensoep met fetaRode linzensoep met harissared lentilsoup with laurerleafsRode linzensoepSoep is liefde. Deze rode linzensoep met feta en harissa maak je makkelijk zelf en zorgt voor vlinders op je tong. Het is bijna net zo prikkelend als het erotische werk van kunstenaar¬†Emilio Kruithof¬†op de achtergrond, ik zou zo graag een doek van hem aan mijn wand hebben… Voor nu het recept van deze hete liefde:

350 gram rode linzen :: 2,5 liter water :: 2 stengels bleekselderij :: halve koolraap in stukjes :: 3 gesnipperde uien :: 3 wortels :: 1 gele paprika :: 1 blikje tomatenpuree :: 1 laurierblaadje :: 2 kruidnagels :: 3 tenen knoflook :: 1,5 bouillonblokje :: peper, zout :: 1 tlpl gemberpoeder :: 1 tlpl djintan (gemalen komijnzaad) :: 1 eetlepel witte wijnazijn :: 1 scheutje honing :: 150 gr feta :: harissa (uit het potje gebruik je maar een beetje)

Bak je uien lekker bruin en karameliseer met een scheutje honing. Bak vervolgens al je groenten (ook de linzen en knoflook) even mee. Bestrooi met gemberpoeder en djintan. Blus af met tomatenpuree en 2,5 liter water. Voeg het laurierblaadje en de twee kruidnagels toe. Scheutje witte wijnazijn erbij, zout en peper naar smaak en laat de soep minstens drie uur zachtjes koken. Voor het serveren: verkruimel wat feta boven de soepkom en maak af met drie druppels harissa (soort sambal met zachte anijssmaak). Voor een prachtig kleureffect en een heerlijke verdieping van de smaak. Pure liefde!

Love is… soup! This red lentil soup with feta and harissa is very easy to cook and will give you butterflies on the tongue. It’s almost as titillating as the the beautiful erotic work by artist Emilio Kruithof¬†in the background, i’d do anything to have a painting of his on my wall…. For now, the recipe of this hot love:

350 gr red lentils :: 2,5 ltr water :: 2 strings of celery :: half a rape in pieces :: 3 particled onions :: 3 carrots :: 1 yellow pepper :: 1 can of mashed tomato :: 1 laurel leaf :: 2 herb cloves :: 3 cloves of garlic :: 1.5 bouillon blocks :: pepper, salt :: 1 teaspoon ginger powder :: 1 teaspoon of minced cumin seeds :: 1 spoon of white whine vinegar :: shread of honey :: 150 gr feta :: harissa (use only a fraction from the jar)

Bake the onions nice and brown, and caramelize with a shred of honey. Then fry all vegetables (including the lentil and garlic) with the whole for a couple minutes. Sprinkle with ginger powder and cumin seeds. Extinguish with mashed tomato and 2.5 litres of water. Add the laurel leaf and the two herb cloves. Add a dash of white wine vinegar, salt and pepper and let the soup boil calmly for at least three hours. Before serving: crumble some feta above the soup bowl and finish with three drops of harissa (sambal with a subtle anise flavor). For a beautiful colour effect and a delicious profounding of the taste. Pure love!

Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterEmail to someoneShare on LinkedInGoogle+

0 comments :

Leave a Comment:

Current ye@r *

Theme by Blogmilk   Coded by Brandi Bernoskie