9.29.2013

Cake met gestolen peertjes…


cake met gestolen peertjes nicenancy.nlcake met gestolen peertjes nicenancy.nlcake met gestolen peertjes nicenancy.nlcake met gestolen peertjes nicenancy.nl En lekker dat het was… Onze buurman heeft een romantisch boomgaardje waar hij nauwelijks plukt. Zonde, ik weet er wel raad mee. En ik heb eindelijk ontdekt hoe ik een cake goed kan laten rijzen. Het geheim zit in de eieren. Splitsen! Het eiwit schuimig opkloppen en dan pas door je mengsel spatelen om het deeg luchtig te houden. Wat is jouw truc voor een luchtige cake?

Recept: 350 gr suiker :: 3 eieren :: 560 g bloem :: 1,5 theelepel bakpoeder :: snufje zout :: 2,5 dl melk :: theelepel vanille aroma :: 220 gr gesmolten boter :: 3 kleine peertjes.

Oven voorverwarmen op 190 gr, terugdraaien naar 170 vlak voor je de cake erin zet. Splits de eieren. Meng de suiker en het eigeel met een mixer. Voeg eenderde van het bloem (gezeefd) toe aan de eimassa. Klop er nu een eenderde van het melk door. Mix op hoge snelheid het eiwit tot het piekt. Spatel eenderde van het schuim door je bloemmengsel. Herhaal deze stappen tot alles op is. Voeg als laatste met een spatel of op de laagste stand van de mixer de gesmolten boter toe. Schep het mengsel in je bakvorm en druk de stukjes geschilde peer er voorzichtig in. Ongeveer 40/45 minuten in de oven. Test met een schone sat├ęprikker, hier zou niets aan moeten blijven plakken. De cake moet kunnen terugveren – anders wordt hij te droog en dat is zonde van je werk. Enjoy!

How good it was… Our neighbor owns a romantic little orchard he hardly ever makes use of. Too bad, I know just what do with it. Hello lovely pear cake! And I finally discovered how to rise a cake. The secret is in the eggs. Split them! Whip the egg white first, before blending it, to keep the dough airy. What is your recipe for an airy cake?

Recipe: 350 gr sugar :: 3 eggs :: 560 gr flour :: 1.5 teaspoon baking powder :: dash of salt :: 2.5 dl milk :: teaspoon vanilla aroma :: 220 gr melted butter :: 3 small pears.

Pre heat the oven at 190 degrees Celsius, turn down to 170 just before putting in cake. Split the eggs. Blend the sugar and the yolk with a blender. Add a third of the flour (sieved) to the egg mass. Whip a third of the milk through the whole. Blend the yolk at a high speed until it peaks. Add a third of the foam to the flour mixture. Repeat these steps until everything is finished. Finally, use a spatula or the lowest speed of the blender to add the melted butter. Scoop the mixture in a baking tin and gently press the pieces of peeled pear onto the top. Keep in the oven for 40/45 minutes. Test with a clean wooden skewer, nothing should stick to it. The cake must be able to bounce back – otherwise it becomes too dry, and that would be a waste of all your hard work. Enjoy!

2 comments :

  • Holly {Avenue Lifestyle}

    Yummmm! I have had trouble with achieving a beautiful fluffy cake, so thanks for the tip. I told my hubby it was because I needed a KitchenAid mixer. You know, a girl can’t bake without the right tools. One shiny red KitchenAid mixer and all the Jamie Oliver baking tins a girl could need and I STILL can’t bake the poor guy a cake! Must try this one. Thanks :)

    • nancy

      You are so funny Holly! And the KitchenAid is soooo on my wishlist too (I just won’t tell my hubby that the KitchenAid is not going to help my cakes rise haha).

Leave a Comment:

Theme by Blogmilk   Coded by Brandi Bernoskie